En bostadsrättsförening, BRF, är ett slags företag som har till syfte att upplåta lägenheter med bostadsrätt som de sedan överlåter till andra människor som så att säga köper en bostadsrätt.
Bostadsrättsföreningen äger själva fastigheten och medlemmarna betalar för att få en viss andel i föreningen, vilket hänger ihop med rätten att utnyttja lägenheten.
Som bostadsrättsinnehavare och medlem i bostadsrättsföreningen har man en röstandel på bostadsrättsföreningens årsmöte, årsstämman. Där har man möjlighet till inflytande över vad som ska hända i fastigheten och närområdet.
Som bostadsrättsinnehavare får man även välja, och är själv valbar till bostadsrättsföreningsstyrelsen. Dessutom är man med och bestämmer hur hög avgiften till bostadsrättsföreningen ska vara. I en bostadsrättslägenhet betalar man nämligen ingen hyra, istället betalar man månadsvis en avgift till bostadsrättsföreningen för att få nyttja lägenheten.
Bostadsrättsavgiften finansierar det gemensamma underhållet av fastigheten och de lån som bostadsrättsföreningen eventuellt har tagit. Varje år avsätts en del pengar till varje lägenhets reparationsfond. Ur den fonden får bostadsrättsinnehavaren begära att få pengar när han eller hon vill renovera lägenheten, till exempel måla om, tapetsera om eller sätta in ny kyl och frys.
Bostadsrättsföreningen måste godkänna vissa större ombyggnationer, som förflyttningar av kök, badrum eller stamledningar till annan plats i lägenheten eller ingrepp i fastighetens bärande konstruktion. Andra åtgärder får man som bostadsrättsinnehavare utföra utan att kontakta styrelsen om detta.
Bostadsrättsinnehavaren tar i och med sitt medlemskap i föreningen på sig ansvaret för att hålla sin bostad i gott skick och underhålla den regelbundet, vilket till exempel innebär att reparera eller byta ut fasta installationer i kök och badrum. Det som bostadsrättsinnehavare ansvarar för kallas inre underhåll, allt annat så kallat yttre underhåll ansvarar medlemmarna gemensamt för.
Juridiskt sett är en bostadsrättförening en ekonomisk förening och det finns reglerat i lag hur föreningen ska agera. Bostadsrättsföreningar har funnits sedan 1800-talet, men bostadsrättslagen instiftades först år 1930 och det var då dagens form av bostadsrätter uppkom.
En bostadsrättsförening kan bildas i samband med att det byggs nya lägenheter eller radhus. Lägenheterna i dessa fastigheter blir då automatiskt bostadsrätter. Men man kan även skapa bostadsrätter genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Då krävs det att en majoritet, två tredjedelar av hyresgästerna, är för en ombildning. De som väljer att stå utanför ombildningen får fortsätta att bo kvar i sina lägenheter och hyra dessa av föreningen, så de är fortfarande vanliga hyresgäster.
På bolagsverket.se kan du läsa mer om hur du gör för att starta bostadsrättsförening.
Det finns många regler som bostadsrättsföreningar måste följa. Till exempel måste ordet bostadsrättsförening ingå i namnet på föreningen. Redovisningen av föreningen ska ske enligt årsredovisningslagen och det krävs även att föreningen upprättare en förvaltningsberättelse varje år. Läs mer om årsredovisningslagen på riksdagen.se.
Självklart krävs det också att lägenheterna och fastigheten följer de lagar och regler som till exempel ställs i brandskyddslagen, plan- och byggnadslagen och enligt Boverkets byggnadsregler.
Vissa bostadsrättsföreningar tillhandahåller lokaler för kontorsändamål. Enligt bostadsrättslagen har bostadsrättsföreningar ändamålet att upplåta både bostadslägenheter och lokaler med bostadsrätt i föreningens hus. Denna möjlighet att tillgå lokaler är särskilt fördelaktig för medlemmarna som behöver arbetsutrymme för olika ändamål, inklusive kontor. Föreningar kan erbjuda dessa utrymmen för både boende och icke-boende medlemmar.
Vid en kontorsflytt inom en bostadsrättsförening är det viktigt att följa föreningens stadgar och riktlinjer. För medlemmar som vill flytta sitt kontor till en lokal inom föreningen kan det vara nödvändigt att ansöka om ändring av lägenhetens användning. Detta kan innebära att medlemmen måste informera föreningen om sina planer och eventuellt erhålla tillstånd för ändringen.
När en bostadsrättsförening äger fastigheten där lägenheterna finns är det deras ansvar att se till att fastigheten hålls i gott skick. Detta inkluderar taket och dess underhåll. Taket är en viktig del av fastigheten som skyddar den från väder och vind och det är därför viktigt att se till att taket är i gott skick. Få professionell hjälp med er takrenovering för BRF med JW Plåt AB, de har lång erfarenhet inom takprojekt för bostadsrättsföreningar i Stockholmsområdet.
Om taket behöver renoveras kan bostadsrättsföreningen behöva ta beslut om att göra en större investering. Detta kan innebära högre avgifter för medlemmarna under en tid, men på lång sikt kan det spara föreningen från stora kostnader för reparationer på grund av ett dåligt underhåll. Det är viktigt att bostadsrättsföreningen har en bra plan för takunderhåll och att regelbundet undersöka taket för att undvika dyra reparationer i framtiden.
Varje bostadsrättsförening behöver en tvättstuga. I ett flerfamiljshus där många av de boende inte har möjlighet att tvätta i den egna lägenheten ställs vissa krav på den utrustning som finns i tvättstugan. En del bostadsrättsföreningar behöver dessutom flera tvättstugor för att täcka behovet av tvättmöjligheter för föreningens alla medlemmar. Tvättstuga.se erbjuder allt det som en BRF behöver för sin tvättstuga. Läs mer om vad som krävs av den utrustning som ska klara många körningar, och ibland stora mängder med tvätt.
På Tvättstuga.se finns ett stort utbud av tvättmaskin för bostadsrättsförening. Kraven på dessa professionella tvättmaskiner är flera; de behöver vara snabba och robusta och ha en så låg driftkostnad som möjligt. Genom att köpa fastighetstvättmaskin från en bra och pålitlig leverantör som också erbjuder lösningar för att reducera el- och vattenförbrukning, finns mycket att vinna. Välj tvättmaskin till bostadsrättsförening med omsorg.
Möjliggör för BRF-medlemmarna att låta sin tvätt torka med ett robust och ordentligt torkskåp. Bostadsrättsförening, förskola, industrier och andra verksamheter använder alla torkskåp för att få tvätt som torkar snabbt. Flera modeller av torkskåp för bostadsrättsförening finns hos Tvättstuga.se, där finns både små och stora torkskåp för att passa ert utrymme. Se till att erbjuda era medlemmar ordentliga torkmöjligheter.
Med jämna mellanrum kan din bostadsrättsförening behöva utföra renovering av tvättstuga. Ibland kan det röra sig om mindre uppfräschningar, och i andra fall om totalentreprenader. Maskinerna går under många av dygnets timmar, vilket så småningom ger upphov till ett behov av att renovera tvättstuga. Tvättstuga.se erbjuder renovering hos bostadsrättsföreningar, och gör det dessutom utifrån skräddarsydda lösningar där även energi- och kostnadsbesparing ingår i konceptet.
Att ha tillgång till pålitligt internet är numera lika viktigt i fritidshuset som i den permanenta bostaden. Att kunna streama din favoritserie, hålla kontakt med familj och vänner eller kanske till och med arbeta på distans från fritidshuset kräver ett bra bredbandsabonnemang. Men vilket abonnemang passar just ditt fritidshus bäst och hur fungerar det egentligen med att få bredband till en plats där du kanske inte bor året om? I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om bredband till fritidshus.
En fiberanslutning är en investering i en stabil, snabb och framtidssäker internetanslutning. Med hjälp av ljus istället för elektricitet för att överföra data, erbjuder fiberoptiska kablar symmetriska hastigheter, vilket innebär att uppladdnings- och nedladdningshastigheter är lika snabba. Denna teknik är idealisk för en rad användningsområden, från streaming av filmer och spel till videokonferenser och smarta hemlösningar. Genom att göra den här investeringen, förbereder du ditt hem för den digitala framtiden. Läs mer om fiberanslutning till dig som bor i villa.