Lägenhet utomlands

Bo utomlands

Fler och fler svenskar väljer att köpa lägenhet utomlands. Man vill fly från det kalla och instabila klimatet som Sverige har att erbjuda samtidigt som värmen utomlands lockar. Vissa väljer att lämna Sverige för gott, medan andra köper en lägenhet utomlands för att bo i under vinterhalvåret.

Förmodligen har man drömmar om att få leva i det härliga klimatet, upptäcka en ny kultur och lära känna lokalbefolkningen. Kanske känns det nya landet som en förälskelse. Men det är mycket man bör tänka på innan man tänkt köpa lägenhet utomlands.

Guide för att köpa lägenhet utomlands

Att köpa lägenhet utomlands är ingen enkel affär och det gäller att inte låta sig luras eller svepas med av hela lägenhetsköpet allt för hastigt. Att skaffa lägenhet utomlands innebär att en mängd beslut måste fattas. Här guidar vi dig stegvis över punkter du bör har i åtanke innan du väljer att köpa lägenhet utomlands:

1

Vilket land ska man flytta till?

Först och främst måste man förstås komma fram till i vilket land man vill köpa sig en lägenhet. Att ha en lägenhet utomlands innebär att släkt och vänner måste resa en bit för att hälsa på, så hur lång tid ska resan till hemlandet behöva ta?

2

Bo utomlands några månader

Känner du dig osäker inför att köpa lägenhet utomlands? Då kan ett steg på vägen vara att hyra en lägenhet utomlands under några månader. På det viset lär du känna både platsen och människorna och du har även möjlighet att upptäcka vad du vill ha och inte.

3

Beskrivning och budget - lägenhet

När du bestämt dig för att köpa lägenhet utomlands bör du göra en beskrivning på vilken typ av lägenhet du söker. På så sätt blir det enklare att hitta din drömlägenhet. Sätt också budget för hur mycket din lägenhet maximalt får kosta.

4

Flytta utomlands permanent? Planera för framtiden

Den som planerar att behålla sin lägenhet utomlands i många år framöver bör ha i åtanke att man kanske även åldras i lägenheten. Hur vill man ha det som äldre? Hur krångligt ska det vara att ta sig till stränder och shoppingställen? Har ni barn? Ska de byta skola och hur fungerar det nya landets skolsystem?

5

Permanent flytt eller semesterboende?

Ska ni sälja lägenheten eller huset i Sverige och bo i er nya lägenhet utomlands året runt eller ska ni endast ha lägenheten utomlands som en semesterbostad? Detta kan vara bra att veta då en semesterbostad oftast skiljer sig mot en året-runt-bostad i preferenser och önskemål.

6

Spana in lägenheter utomlands

När man har bestämt sig för vilket land och vilken stad man vill ha sin lägenhet i, är det dags att börja spana in objekt på just det stället. Här nedan tipsar vi om sidor där du kan köpa lägenhet utomlands:

7

Vänd dig till en lokal mäklare utomlands

Letar du fortfarande lägenhet utomlands? Kanske har du hittat området i dina drömmar? Då kan det vara bra att vända sig till en lokal fastighetsmäklare för att gå på visning. Se till att vara noggrann i dina kontroller och inspektioner under visningens gång.

8

Kontrollera säljaren

Vid köp av en lägenhet är det viktigt att du är säker på att säljaren är den han utger sig för att vara och att inga andra är delägare i den lägenhet som ska bli din egen – särskilt då du köper i utlandet.

9

Prata med människor som köpt lägenhet utomlands

Det kan också vara en idé att prata med andra som har köpt lägenhet utomlands - helst någon som har köpt lägenhet i samma område.

10

Var noggrann vid kontraktsskrivning

Var mycket noggrann då du skriver på kontraktet för din lägenhet utomlands. Kontraktet skrivs oftast på det språk som talas i landet du köpt lägenheten i. Om du inte talar det språket flytande bör du ha med dig någon som gör det vid kontraktsskrivandet så att du har full koll på vad det är du skriver under.

Registrera utlandsflytt

Är du svensk medborgare och väljer att flytta utomlands är det viktigt att du registrerar detta. När du registrerar din utlandsflytt bestäms även i vilket land du står försäkrad och var du fortsättningsvis står skriven – något som givetvis beror på om du har kvar ett boende i Sverige eller ej.

Kontakta Skatteverket om du planerar att bo utomlands ett år eller mer.

Kontakta Försäkringskassan för utredning om var du kommer vara försäkrad.